Siirry pääsisältöön

Hanna Kauppinen: Kirja, jota kukaan ei koskaan lukenut

"Kirja, jota kukaan ei koskaan lukenut on kirja, joka on kirjoitettu sinua varten, ja joka tuhoaa sinut. Mutta sinä luet sen joka tapauksessa."
Hanna Kauppinen:
Kirja jota kukaan ei koskaan lukenut
(Myllylahti 2016)
138 sivua (e-kirja)
Nuoren Hanna Kauppisen esikoisteos Kirja, jota kukaan ei koskaan lukenut herätti mielenkiintoni jo nimensä perusteella. Teos olikin helppo klikata luettavaksi, kun huomasin sen vapaana kirjaston e-kirjavalikoimassa.

Tarinan päähenkilö on nuori Mila, joka on kulkuri, kotoaan lähtenyt ja kirjojen perässä liikkuva. Hän etsii täydellistä kirjaa ja samalla ehkä myös henkistä kotiaan: oma erityisyys erottaa Milan muista. Herra H:n Tarinataivaasta, uudesta erikoisesta kirjakaupasta, Mila kuitenkin löytää niin kirjoja kuin sielunystäviä. Erityisesti mieltä kutkuttaa ikätoveri Toni, ja ajatuksia herättää myös arvoituksellinen Julia.

Kirja, jota kukaan ei koskaan lukenut sisältää kehystarinan, jossa nainen saapuu kustantajan luokse mukanaan erikoinen pyyntö: hän haluaa, että hänen kirjansa kustannetaan, mutta tarkoitus ei ole, että kukaan lukisi kirjaa. Eikä kirjaa pitäisi painaa enempää kuin yksi kappale.

Varsinainen tarina muodostuu sitten tuosta kustannettavaksi haluttavasta kirjasta. Se sisältää fantasiaa, ja olennaisen osan muodostavat kirjat, jotka ovat kuin hiljaa eläviä olentoja, ja kirjakauppa, tuo satumainen Tarinataivas.
"Minusta on mukavaa, että pääsit tulemaan", Herra H hymyili minulle. "Kauppa on kaivannut sinua. Minä olin rehellisesti sanoen hiukan huolissani sujuiko sinun tutustuttamisesi Tarinataivaaseen toivotulla tavalla, sillä kuten varmasti ymmärrät, kauppa oli hyvin väsynyt siinä vaiheessa iltayötä. Mutta minusta tuli hyvin onnellinen eilen illalla, kun huomasin kaupan ikävöivän sinun perääsi."
Hanna Kauppinen kirjoittaa kauniisti ja luo tarinaansa miellyttävää tunnelmaa, jonka pariin uppoutuu mielellään. Itse tarinalle jäin kaipaamaan hieman enemmän jäntevyyttä: jonkin aikaa joutui odottamaan, että juoni lähti kunnolla vetämään. Kertomuksen hahmot ovat kiinnostavia, ja kaivattua jännitettä tarinaan tuo Sebastian Kunnas, joka vainoaa noituutta (ja erilaisuutta ylipäätään?).

Erityisesti Kirja, jota kukaan ei koskaan lukenut on tarina kirjoista ja rakkaudesta kirjoihin.
Siirryin tutkimaan kirjojen selkämyksiä ja kansia. Yritin asetella ne takaisin niin taitavasti kuin osasin, sillä en tahtonut rikkoa huoneen sotkuista järjestystä, jossa jokainen tavara oli aseteltu paikalleen tarkoituksella.
Huoneen joka ikistä kirjaa oli rakastettu. Se sai sydämeni pakahtumaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok