Siirry pääsisältöön

Ismo Loivamaa (toim.): Miten minusta tuli lukija

"Miten upeaa onkaan aina vain uudestaan löytää lukemisen lumo, eikä sen takia tarvitse nähdä vaivaa. Kirjoja riittää jokaiselle, kenenkään ei tarvitse potea lukunälkää. Kirjoja voi lainata ilmaiseksi kirjastoista, niitä myydään kirjakaupoissa ja marketeissa, kirjoja voi tilata netistä. Kirjoja voi lukea entiseen tapaan paperilta, tai lukulaitteelta, niitä voi kuunnella sängyssä tai autossa. Mikä ihana maailma tämä onkaan kirjoja rakastaville." (Marja-Leena Tiainen)
Ismo Loivamaa (toim.): Miten minusta tuli lukija (Avain 2013)
138 sivua
Ismo Loivamaan toimittamassa teoksessa viisitoista lasten- ja nuortenkirjailija muistelee lapsuutensa tärkeitä kirjoja ja lukemistaan sekä lukemaan oppimistaan. Mukana teoksessa ovat muun muassa Paula Havaste, Timo Parvela ja Sinikka Nopola.

Kirjailijoiden muistelmat avaavat ihanalla tavalla tien myös omiin muistoihin. Moni listaa tärkeiksi kirjoikseen esimerkiksi Viisikot, Anni Swanin kirjat, Peppi Pitkätossun… Toisaalta jälkimmäinen kirja saa myös mainintoja kirjana, josta ei pidetty. On yllättävää, miten kirjoittajat lähes iästä riippumatta jakavat lopulta samaa kokemusmaailmaa. Perinteisten klassikoiden lisäksi kirjassa tuodaan esille myös ainakin minulle uusia tuttavuuksia, joihin olisi mukava joskus perehtyä. Siten teos paitsi palauttaa mieleen lapsuuden suosikkeja, myös antaa vinkkejä kirjoista, joihin voisi tutustua.
Teoksessa esitellään myös kuvin kirjailijoiden kirjamuistoja.

Erityisesti Terhi Rannelan kirjoituksesta bongasin monta kirjaa, jotka muistan lapsuudestani ja nuoruudestani. Esimerkiksi Zana Muhsenin omaelämäkerrallinen kirja Myyty herätti vuosia sitten valtavasti ajatuksia. Samasta teoksesta Rannela piti esitelmän lukiossa. Myös Nancy (Deborah Spungen) ja Huumeasema Zoo (Christiane F.) palautuivat mieleeni Rannelan tekstistä. Ja entäs Merja Jalon Nummelan ponitalli -sarja, joka nyt näyttää kuluvan tyttäreni käsissä samaan tapaan kuin minulla aikanaan!

Kirjan myötä mieleeni palautui myös se, miten joskus ajattelin samaan tapaan kuin Maria Vuorio kertoo ajatelleensa:
"Olin kuitenkin päättänyt olla aina sitkeä kirjojen kanssa ja lukea ne loppuun. Olin nimittäin huomannut, että joskus alkuosaltaan tylsä kirja tempasikin jossain vaiheessa mukaansa. Se oli kuin 'mäelle kiipeämistä'. Ajan myötä tajusin, että jotkut kirjat vain ovat huonoja, eikä niitä siksi kannata lukea."
Saman oivalluksen minäkin joskus lopulta tein. Maailmassa on niin paljon hyviä kirjoja, että huonoihin ei kannata tuhlata aikaa!

Miten minusta tuli lukija on helppolukuinen teos. Kirjailijoiden muistot ovat muutaman sivun mittaisia ja niissä avataan mukavan leppoisalla tavalla muun muassa sitä, millaisia ovia lukutaito avasi. Aina kaikki ovet eivät olleet pelkästään miellyttäviä vaan olisivat saaneet jäädä avaamatta, mutta oven takaa saattoi löytyi myös erityinen asema verrattuna tovereihin, jotka eivät vielä osanneet lukea.

Kirjaa voi suositella kenelle tahansa, joka haluaa kurkistaa tunnettujen kirjailijoiden lukumuistojen ohella ehkä myös omaan menneisyyteensä. Kirjaan ovat tutustuneet ainakin Rouva Huu, Maria ja Sara.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok